Spojte sa s nami:

Janina Mihalovič Jančij: Mňa to jednoducho napadlo, hovorím mu: „Poďme, otvorme si cukráreň!“

Novinky

Janina Mihalovič Jančij: Mňa to jednoducho napadlo, hovorím mu: „Poďme, otvorme si cukráreň!“

Možno ste už počuli o podniku My Little Bakery na Jilemnického ulici 7 v Leviciach. Majiteľka podniku Janina Mihalovič Jančij je sympatická mladá dáma a šikovná mamina, ktorá má vlastnú cukráreň s výrobou. Poďme sa preto spoločne pozrieť aká bola jej cesta za splneným snom otvoriť si takúto prevádzku a piecť tortičky z lásky.

Odporúčame :  Biznis príbehy členov-Jana Škutková: Podnikanie v malom je najlepšia alternatíva zamestnania

Nebolo to tak dávno, spomínaš si na svoju prvú tortu?

Dcérka mala pol roka. Na začiatku som piekla torty pre susedy. Potom mi už nestačilo pracovať len doma a chcela som viac. Osobne si myslím, že sa to nedá, keď raz za čas niekto začne piecť torty a chce hneď cukráreň. Ani ja som predtým nevedela pripravovať torty. Moju prvú som zdobila pol dňa, bolo to presne 14. apríla 2014. Práve ubehli tri roky od tohto môjho sladkého diela. Recepty mi na začiatku dala staršia pani, ktorej zdravie už nedovoľuje vypekať. Ide o také tie klasické recepty starej mamy (na punčové, dobošku, atď.), ktoré používame pri pečení aj teraz. 

Spomenula si dcérku, ale viem, že máš aj ďalšie dieťa. Ako to stíhaš popri nich?

Mám syna Samuela (8 r.) a dcéru Ninu (3,5 r.). Nie je to ľahké, ale všetko sa dá zorganizovať. Našťastie máme podporu rodiny. Maminka mi pomôže s deťmi a aj sestra sa rada zapojí.

Máte pomoc aj v cukrárni s výrobou?

Áno, máme dvoch zamestnancov – jednu čašníčku a druhú, ktorá so mnou robí vo výrobe. Onedlho pribudne ďalší. Zamestnávame moju sesternicu, ktorá pomáha vo výrobe a onedlho sem príde pracovať aj moja mamina. Máme dobrú skúsenosť s tým, že keď povieme rodine, ako niečo robí zle, zoberie to lepšie ako napríklad, keď to povieme niekomu cudziemu. Cukráreň prosperuje a výroba tiež, všetko je na dobrej ceste. Objednávky sa hromadia, bohužiaľ musíme aj odmietať. To robím nerada. Preferujeme čerstvosť a kvalitu nad kvantitou.

Janina, keď sa vrátime do minulosti, ako tvoje štúdium súviselo s terajšou tvojou prácou?

Vôbec nijako. Mám skončené gymnázium. Potom som začala štúdium na vysokej škole. Školu som nedokončila, lebo som chcela zarábať peniaze. Našla som si prácu ako čašníčka. V nej som sa spoznala s mojím manželom. Obaja sme teda boli čašníkmi.

Mali ste spoločný cieľ s manželom?

Mňa to jednoducho napadlo, hovorím mu: „Poďme, otvorme si cukráreň!“

Keď sme do toho skutočne išli, tak dal manžel výpoveď v práci. Priestory výrobne sme mali od augusta, ktoré sme tiež zariaďovali. Cukráreň sme mali až v októbri (bola tam dovtedy kaviareň) a 8. marca 2017 sme oficiálne otvorili. Nemali sme pripravenú finančnú rezervu. Každý týždeň sme sa kopali k otvoreniu. Stále sa to ťahalo kvôli čakaniu na projektanta, raz na elektrikára a zas na projektanta. Stálo to za to. Bolo to naše vlastné dielo. Berieme to ako naše tretie dieťa. Dali sme do toho ozaj celú dušu a srdce. Aj my a aj rodina, dokonca naše deti pomáhali pri maľovaní. Každý kúsoček sme robili sami.

Aká je manželova úloha v spoločnom podniku?

Manželova úloha je v bare, kde sa strieda s čašníčkou a aj vo výrobe, kde sú jeho cheesecakes vychválené po celom okolí. Práve tu vidieť tú čerstvosť. V iných prevádzkach či kaviarňach majú mrazené výrobky a u nás čerstvé, ľahučké, nadýchané. Noro je moja pomoc vo všetkom, sme na všetko dvaja, tak ako má správny manželský pár fungovať, dopĺňať sa, pomáhať, podporovať a samozrejme aj sa niekedy ´pochytiť´, aby reč nestála. Obaja sa staráme o výrobu, cukráreň, zákazníkov, jeden o druhého a hlavne o naše dve úžasné deti. Môj manžel je tu aj preto, že myslí dopredu. Ja som totiž taká, že sa neviem zamýšľať do budúcnosti. Pre mňa je len to, čo je teraz a hotovo.

Keď hovoríš, že nevieš myslieť do budúcna, ale sú predsa nejaké plány?

Nemeškať. Všetko je tak, ako má byť a deje sa to v určitej chvíli. Všetko má svoj zmysel a aj tie negatíva sa časom ukážu, prečo boli dobré. Pre nás je nateraz prvoradé vrátenie investície a kúpa chladiarenského auta. Chceme sa rozšíriť, postupne zamestnať viac ľudí vo výrobe. Dosiahnuť rast našej cukrárničky bez strácania na jej duchu. V žiadnom prípade nechcem dopadnúť ako väčšina výrobní, ktoré sa pod nátlakom objednávok viac sústredili na množstvo ako na kvalitu.

Stalo sa vám, že ste narazili aj na nespokojného zákazníka?

Mrzí ma, keď je niekto nespokojný. My dávame do toho všetko. Nie vždy však vieme predstavu zákazníka úplne naplniť. Niektoré objednávky sú tak prekomplikované a toľkokrát menené, že nakoniec ani ten zákazník sám nevie, čo si vlastne objednal. Našťastie pri tých množstvách tort takéto situácie kľudne narátam na jednej ruke. Ide o minimum, ale o to viac ma to štve a mrzí.

Keď vidím vaše otváracie hodiny (08:00 – 20:00), kedy vlastne oddychujete?

Nikdy (Smiech).

Čo čaká vašich zákazníkov po príchode do cukrárne My Little Bakery? Na čo sa môžu tešiť?

U nás hlavne nájdu pokoj a lásku. Je to miesto, kam si môžu prísť oddýchnuť. V začiatkoch sme mali klasické zákusky. Teraz sme prišli na mono porcie, maličké tortičky, čo tu v Leviciach nepredáva nikto. Momentálne pripravujeme aj domáce limonády, na ktoré chodia ľudia, lebo im chutia.

So svojím manželom ste nás prišli pozrieť aj na Stretnutie podnikateľov do Nitry. Čo vás k tomu viedlo?

Bolo to úplne spontánne rozhodnutie. Videli sme to na internete a tak sme šli. Keď sa nás na stretnutí podnikateľov účastníci pýtali na podnikateľský plán, tak my sme nemali nič pripravené. Ako to išlo, tak to bolo. Trvalo to dlho. Nemáme podnikateľské zázemie v rodine, nevedeli sme do čoho ideme. Keď si spätne pomyslím, čo všetko to obnášalo – papiere, vybavovačky, robota, peniaze (dvojnásobne viac, ako sme pôvodne rátali), asi by som sa vtedy do toho nepustila a doma sa uspokojila s minimom. Ale teraz je dobré, že som to nevedela, lebo moja neznalosť ma prinútila konať.

 


Odoberajte novinky Biznis klubu na Váš mail

* indicates required

Vyjadri svoj názor

Som aktívnou mamičkou, ktorú baví všetko živé. Mám rada spoločnosť inšpiratívnych ľudí, atmosféru folklórnych slávností, jazdu na dodávke a neustále sa snažím vytvárať niečo nové. Moja práca je pre mňa zároveň relaxom.

Viac v kategórii Novinky

Najčítanejšie:

Sledujte nás na Facebooku:

Odoberajte novinky Biznis klubu na Váš mail

* indicates required




Autori článkov pre portál:

Biznisklub.sk ISSN 2585-9250

Marek Štrba – šéfredaktor

Miroslav Gandžala – účtovníctvo

Michal Kučera – pokladnice, VRP

JUDr. Ondrej Mizerák – právo a legislatíva

JUDr. Martin Bajužík – advokát

Andrej Srnka – technické zabezpečenie / GDPR

JUDr. Katarína Kročková – advokát / GDPR

 

Na vrch