Spojte sa s nami:

Spotreba potravín rastie, čo jeme v najväčšom množstve?

Novinky

Spotreba potravín rastie, čo jeme v najväčšom množstve?

Rast spotreby potravín v Európe je rýchlejší ako nárast svetovej populácie. Tento fakt možno pripísať dvom hlavným faktorom – rastu príjmov a zmene spotrebiteľských preferencií.

Na Slovensku rastie spotreba mäsa

Najviac jeme bravčové, v posledných rokoch však dochádza aj k zvýšenej konzumácie hydiny. Vysoká spotreba bravčového je v celej EÚ. Každoročne jej obyvatelia zjedia viac ako 40 kg na osobu, Slováci dokonca až 63 kg na obyvateľa.

Veľký celosvetový nárast zaznamenala aj spotreba hydiny.  Najviac tento druh mäsa využívajú obyvatelia Severnej Ameriky (50 kg na osobu ročne). V EÚ sa zje za rok len polovica tohto množstva – 25 kg na obyvateľa.

Zmenu preferencií možno badať u hovädzieho mäsa. Tu sa globálna konzumácia znižuje. Najviac sa ho zje v Severnej Amerike (35 kg /os./rok), v EÚ je to „len“ 15 kg/os./rok.

V rámci EÚ a Severnej Ameriky môžeme sledovať aj vysokú spotrebu mliečnych výrobkov

Ročne sa tu na 1 obyvateľa zje asi 270 kg ekvivalentu mlieka. Nárast konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov sledujeme aj na Slovensku. V roku 2018 sa u nás spotrebovalo asi 176 kg ekvivalentu mlieka na osobu.

V rámci pekárenských výrobkov je spotreba tiež vysoká

EÚ je v súčasnosti druhým najväčším konzumentom pšenice. Každý jej obyvateľ spotrebuje ročne až 250 kg. Zaujímavosťou je, že na Slovensku napriek rastúcemu trendu konzumácie pšenice a pšeničných výrobkov klesá dopyt po chlebe a bielych rožkoch. Naopak, obľube sa tešia nové druhy pekárenských výrobkov, ako aj dopekané pečivo, ktoré sa pripravuje priamo v prevádzkach.

Ak aj vy patríte k tým, ktorí radi vidia na svojom tanieri jedlo z mäsa a na raňajky či olovrant uprednostnia mliečny výrobok spolu s pečivom, alebo tradičný chlieb s maslom a šunkou, mali by ste si prelistovať najnovší Tesco leták. Nájdete tu bohatú ponuku od domácich aj zahraničných výrobcov. Navyše, v mnohých prevádzkach je okrem pultu s lahôdkami aj tradičný mäsiar s kvalitným čerstvým mäsom. Stačí si vybrať podľa toho, na čo máte chuť.

Prejsť na aktuálnu ponuku

 

Vyjadri svoj názor

Prepájam podnikateľov, organizujem rôzne stretnutia a vzdelávacie aktivity zamerané na podnikateľov. Rád diskutujem na témy o podnikaní a usmerňujem správnymi otázkami - takto spoločne hľadáme odpovede a riešenia. Som členom Slovenskej živnostenskej komory (predseda krajskej zložky v Nitre). Mám rád kávu, vo voľnom čase brázdim hory na horskom bicykli.

Viac v kategórii Novinky

Najčítanejšie:

Sledujte nás na Facebooku:



Odporúčame



Odporúčame:

Autori článkov pre portál:

Biznisklub.sk ISSN 2585-9250

Marek Štrba – šéfredaktor

Miroslav Gandžala – účtovníctvo

Ing. Michal Kučera – pokladnice, VRP

Ing. Ondrej Mizerák M. Sc. – podnikateľské poradenstvo

JUDr. Martin Bajužík – advokát

Mgr. Andrej Srnka – technické zabezpečenie / GDPR

JUDr. Katarína Kročková – ochrana osobných údajov / GDPR

Ing. Soňa Ondrejková – biznis mentoring a tvorba individuálnych biznis riešení

JUDr. Lenka Katríková – obchodné právo, ochrana osobných údajov, duševné vlastníctvo

JUDr. Zuzana Niederlandová – právo a legislatíva

Ing. Emil BURÁK, PhD. – ekonóm a daňový odborník

Peter Tomčány – účtovníctvo a účtovné poradenstvo

 

Zobraziť všetkých autorov

Na vrch