štvrtok, 17 októbra, 2024
HomeInvestície a financieTriky, ako ušetriť na poistení, za ktoré vám poďakuje nielen vaša peňaženka

Triky, ako ušetriť na poistení, za ktoré vám poďakuje nielen vaša peňaženka

Keď príde čas na výber povinného zmluvného poistenia pre firemné auto, väčšina z nás by si radšej dala vyvŕtať zub, než sa brodiť cez zmluvné podmienky, výnimky a nespočetné balíky ponúk. Ale nezúfajte! Aj keď to môže vyzerať ako tajná detektívna práca, existujú triky, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze – legálne a bez zbytočných komplikácií.

Neberte prvú ponuku: Dôkladný prieskum trhu je základ

Podobne ako by Sherlock Holmes nikdy neodsúdil prípad bez dôkazov, ani vy by ste nemali prijať prvú ponuku, ktorú vám poisťovacia spoločnosť hodí pod nos. PZP sa medzi poisťovňami môže výrazne líšiť a jedna zo základných taktík je porovnávať. Znie to ako klišé, ale štúdia Slovenskej asociácie poisťovní ukázala, že firmy, ktoré aktívne porovnávajú ponuky tohto typu poistenia, môžu ušetriť až 20 % nákladov.

Na trhu existujú rôzne inteligentné online PZP porovnávače, kde si môžete preskúmať rôzne ponuky behom niekoľkých minút. Len nezabudnite – aj keď je cena dôležitá, zohľadnite tiež ďalšie faktory, ako sú rozsah krytia, limity a bonusové služby.

Bonus-malus systém: Jazdite bez nehôd a poisťovňa vás odmení

V rámci systému bonus-malus, poisťovne odmeňujú vodičov bez nehôd znížením poistného. Čím dlhšie jazdíte bez nehôd, tým viac môžete ušetriť. Naopak, ak má vaša firma históriu častejších nehôd, poisťovňa vám môže poistné zvýšiť – čo je tá malus časť, ktorá už nie je taká príjemná.

Firmy s beznehodovým priebehom môžu získať zľavu na kompletnom povinnom zmluvnom poistení auta až do výšky 50 %. Preto, ak máte tím šikovných a opatrných vodičov, vaša firma môže z toho profitovať.

Zľavy pre flotily: Väčšie množstvo áut, väčšia zľava

Ak vaša firma prevádzkuje viac než jedno vozidlo, máte šancu získať flotilovú zľavu. Je to veľmi jednoduchá matematika: poisťovne radi „kúpia vo veľkom“, a ak máte flotilu, môžu vám poskytnúť výrazne lepšie podmienky. Toto je ideálny prípad, kde platí: čím viac, tým lepšie – a lacnejšie.

Flotilové poistenie môže priniesť zľavy od 10 % do 30 %, v závislosti od počtu áut a histórie poistných udalostí.

Vyberte správne auto a znížte poistné

Pri výbere firemného auta sa zamerajte nielen na jeho štýl, výkon alebo spotrebu, ale aj na to, ako môže ovplyvniť vaše poistné. Poisťovne totiž berú do úvahy rôzne parametre – typ vozidla, výkon motora, ale aj bezpečnostné prvky. Vozidlá s nižším výkonom a lepšími bezpečnostnými systémami môžu mať lacnejšie PZP.

Autá vybavené pokročilými bezpečnostnými prvkami, ako sú asistenčné systémy brzdenia alebo varovanie pred kolíziou, sú menej často zapojené do nehôd, čo vedie k nižšiemu poistnému.

Ročné platby sú lacnejšie než mesačné

Podobne ako pri kúpe sezónneho lístka do fitness, aj pri PZP (ak je to možné) sa oplatí platiť ročne. Poisťovne často ponúkajú zľavy pre klientov, ktorí zaplatia celé poistné naraz namiesto mesačných splátok. V priemere sa tým dá ušetriť až 5 – 10 % z celkového poistného. Takže ak máte na účte dostatok hotovosti, zaplatiť naraz môže znamenať viac peňazí v peňaženke a menej administratívnych starostí.

Zdroj obrázka: JD8/adobe.stock.com

Pridajte komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here