Každý vášnivý kávičkár vie, že za dokonalou šálkou kávy stoja nielen kvalitné kávové zrná, ale aj kvalitná voda. Tvrdosť vody, jej minerálne zloženie a čistota ako taká zohrávajú veľkú úlohu v tom, aká bude výsledná chuť kávy a jej aróma. Poďme sa na to pozrieť.
Vplyv nefiltrovanej vody na chuť kávy
Ak je voda príliš tvrdá, tzn. má vysoký obsah vápnika a horčíka, môže zanechať v šálke nepríjemnú kovovú pachuť, zvýšené množstvo horčíka navyše zvyšuje jej sladkosť. Okrem toho, tvrdá voda poškodzuje spotrebiče, v tomto prípade kávovar.
Na druhej strane, voda s nízkou tvrdosťou môže spôsobiť, že sa z kávových zŕn nevylúhujú všetky potrebné chuťové a aromatické látky, ktoré sú pre kávu charakteristické. Výsledný nápoj tak bude nevýrazný.
Voda z vodovodu je štandardne ošetrená chlórom a aj keď je jeho množstvo regulované a pre ľudský organizmus nie je nebezpečné, môže dodávať vode nepríjemný zápach a meniť tiež chuť kávy.
Počuli ste už o TDS (z ang. Total Dissolved Solids)? Ide o množstvo všetkých rozpustených látok vo vode, ktoré sú menšie ako 2 mikrometre (vrátane minerálov, solí, kovov a iných). Pre optimálnu chuť kávy je ideálne používať vodu s vyváženým obsahom TDS. Všeobecne sa odporúča hodnota 120-140 mg/l, ktorá zabezpečí, že voda bude mať dostatok minerálov na extrakciu kávy, ale zároveň nebude mať tak silnú chuť, aby ju prebila.
Možnosti úpravy vody v domácnosti
Najefektívnejší spôsob úpravy je použitie rôznych filtrov na vodu, ktoré z nej odstraňujú nežiaduce látky a tak zlepšujú celkovú kvalitu vodu a v konečnom dôsledku aj chuť kávy. Použiť môžete napríklad filtre na báze aktívneho uhlia, ktoré efektívne odstraňujú chlór, organické nečistoty a niektoré ťažké kovy.
Širší záber má potom reverzná osmóza, ktorá odstraňuje viac ako 95% všetkých mechanických, chemických a biologických kontaminantov. Tento systém sa zvyčajne skladá z niekoľkostupňového procesu, vrátane mineralizácie. Mineralizačný filter obohacuje vodu o dôležité minerál potrebné pre vyváženú chuť vody, zároveň podporujú správnu extrakciu kávy.
Pokiaľ vám skutočne ide iba o vylepšenie chuti vašej kávy, cenovo dostupnejším riešením sú filtračné kanvice, ktoré vám otvoria novú chuť vody a normalizujú jej pH.
Viac o tom, ako fungujú filtračné systémy sa dočítate na tomto odkaze.
Zdroj foto: FornStudio / Adobestock.com