streda, 12 marca, 2025
HomeLifestyleAko (ne)filtrovaná voda mení chuť vašej kávy

Ako (ne)filtrovaná voda mení chuť vašej kávy

Každý vášnivý kávičkár vie, že za dokonalou šálkou kávy stoja nielen kvalitné kávové zrná, ale aj kvalitná voda. Tvrdosť vody, jej minerálne zloženie a čistota ako taká zohrávajú veľkú úlohu v tom, aká bude výsledná chuť kávy a jej aróma. Poďme sa na to pozrieť.

Vplyv nefiltrovanej vody na chuť kávy

Ak je voda príliš tvrdá, tzn. má vysoký obsah vápnika a horčíka, môže zanechať v šálke nepríjemnú kovovú pachuť, zvýšené množstvo horčíka navyše zvyšuje jej sladkosť. Okrem toho, tvrdá voda poškodzuje spotrebiče, v tomto prípade kávovar.

Na druhej strane, voda s nízkou tvrdosťou môže spôsobiť, že sa z kávových zŕn nevylúhujú všetky potrebné chuťové a aromatické látky, ktoré sú pre kávu charakteristické. Výsledný nápoj tak bude nevýrazný.

Voda z vodovodu je štandardne ošetrená chlórom a aj keď je jeho množstvo regulované a pre ľudský organizmus nie je nebezpečné, môže dodávať vode nepríjemný zápach a meniť tiež chuť kávy.

Počuli ste už o TDS (z ang. Total Dissolved Solids)? Ide o množstvo všetkých rozpustených látok vo vode, ktoré sú menšie ako 2 mikrometre (vrátane minerálov, solí, kovov a iných). Pre optimálnu chuť kávy je ideálne používať vodu s vyváženým obsahom TDS. Všeobecne sa odporúča hodnota 120-140 mg/l, ktorá zabezpečí, že voda bude mať dostatok minerálov na extrakciu kávy, ale zároveň nebude mať tak silnú chuť, aby ju prebila.

Možnosti úpravy vody v domácnosti

Najefektívnejší spôsob úpravy je použitie rôznych filtrov na vodu, ktoré z nej odstraňujú nežiaduce látky a tak zlepšujú celkovú kvalitu vodu a v konečnom dôsledku aj chuť kávy. Použiť môžete napríklad filtre na báze aktívneho uhlia, ktoré efektívne odstraňujú chlór, organické nečistoty a niektoré ťažké kovy.

Širší záber má potom reverzná osmóza, ktorá odstraňuje viac ako 95% všetkých mechanických, chemických a biologických kontaminantov. Tento systém sa zvyčajne skladá z niekoľkostupňového procesu, vrátane mineralizácie. Mineralizačný filter obohacuje vodu o dôležité minerál potrebné pre vyváženú chuť vody, zároveň podporujú správnu extrakciu kávy.

Pokiaľ vám skutočne ide iba o vylepšenie chuti vašej kávy, cenovo dostupnejším riešením sú filtračné kanvice, ktoré vám otvoria novú chuť vody a normalizujú jej pH.

Viac o tom, ako fungujú filtračné systémy sa dočítate na tomto odkaze.

Zdroj foto: FornStudio / Adobestock.com

Pridajte komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here