S ohľadom na zdravie spotrebiteľov a zdravotnú nezávadnosť potravín je nevyhnutné, aby zamestnanci pri práci s potravinami dodržiavali základné predpisy. Čo je to HACCP a kto je povinný dodržiavať systém potravinovej hygieny?
Hygienické predpisy HACCP
Hygienické predpisy HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) sú povinné pre všetkých, ktorí pracujú s potravinami – táto povinnosť vyplýva z legislatívy Európskej únie. Týka sa teda napríklad producentov v poľnohospodárstve, potravinárskeho priemyslu, gastro zariadení, prevádzok rýchleho stravovania a podobne.
Ide o preventívny prístup k bezpečnosti potravín, ktorý sa zameriava na identifikáciu a kontrolu potenciálnych rizík v každej fáze potravinového reťazca (tzn. od prvotnej výroby až po konečnú distribúciu a konzumáciu) a zavedenie opatrení na ich kontrolu, aby sa predišlo ohrozeniu zdravia spotrebiteľov a zabezpečilo sa dodržiavanie hygienických štandardov.
Pracovný odev je nevyhnutný
Pre ochranu potravín pred kontamináciou je pri práci s nimi nevyhnutné nosiť čistý pracovný odev (pracovné nohavice, zásteru, obuv a podobne), ktorý si zamestnanec pred začatím pracovnej zmeny oblečie v priestoroch na to určených.
K pracovnému odevu patria aj rukavice, pričom sa používajú rôzne druhy – jednorazové na bežnú manipuláciu s potravinami, gumené na prácu s čistiacimi prostriedkami pre dôslednú sanitáciu a textilné pracovné rukavice na manipuláciu s horúcimi predmetmi, musia sa však pravidelne prať.
Pri manipulácii s potravinami je zakázané fajčiť, odpľúvať, jesť, kýchať alebo kašľať nad nechránenými potravinami a mať dlhé nechty.
Dôkladné umývanie rúk
Dôkladné umývanie rúk je kľúčové pre prevenciu prenosu mikroorganizmov. Robíte to správne? Umývanie by malo trvať približne minútu, počas ktorej sa ruky a predlaktia dôkladne umyjú čistiacim prostriedkom a následne opláchnu. Po umytí rúk môže nasledovať ešte dezinfekcia. Na sušenie by ste mali používať jednorazové utierky – baktérie sa tak nerozptyľujú vzduchom (na rozdiel od niektorých sušičov).
Zdroj foto: Dusan Petkovic / Adobestock.com